Stadjes en dorpen

Enkele dorpen of kleine steden verdienen een bezoekje

Kirchberg (10 km –  13 min)

Het oudste stadje van de Hunsrück met een  mooie marktplaats.,Let vooral op het huis met de koppen (apotheek)  en de indrukwekkende Sankt-Michaelskirche

kirchberg kirchberg2

http://www.stadtkirchberg-hunsrueck.de

Herrstein (15,1 km  – 21 min)

Een stadje dat zijn oude woningen in de loop van de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw op schitterende wijze heeft hersteld. De vele vakwerkwoningen, de oude burchttoren , een romantische stadspoort, het kerkje, een oud kerkhof en bovendien het uitgangspunt van een schitterende wandeling (één van de mooiste van Duitsland !) maken van het bezoek aan dit stadje een must.

herrstein herrstein2

http://www.vg-herrstein.de/vg_herrstein/Aktuelles

Idar-Oberstein (24,7 km – 34 min)

Idar en Oberstein, inderdaad een dubbele stad ,is zeer

There are three main components writing assignment to writing a book report; it’s crucial to plan ahead so you can place these components and to understand these 3 components are. This means your first step must be to take a while to learn about your possible book report customers (that’s you), and then putting together a private book report for them. Then you should make certain you build a novel report for each customer that you might go to sell to, if you want to get serious about making money with your publication reports.

cheap essay writing service bekend om zijn mineralen en edelstenen. Het stadsdeel Oberstein is het mooiste.  Je kan er van de ene edelstenenzaak naar de andere  kuieren, de Felsenkirche bewonderen, pittoresk in een nis van een berg genesteld , een oude burchtruïne, het edelstenen- of mineralenmuseum, een mineralengroeve of edelsteenslijperij bezoeken.…

Idar-Oberstein

http://www.idar-oberstein.de/tourismus/informationen

Kirn (21,5 km – 29 min)

Doorheen het centrum stroomt  de Nahe . Woningen of paleizen die getuigen van een bouwgeschiedenis die tot 500 jaar teruggaat, enkele mooie kerken, maar vooral de  gezellige terrasjes kunnen ons bekoren.  De Kirner pils , het bier van de streek, wordt in deze stad gebrouwen.

Maar waar we ook voor vallen is de Kyrburg, met een heus Whiskymuseum ! Voor de ware liefhebbers…

kirn

http://www.kirn.de

Simmern (21,4 km – 24 min)

Dit is de stad waar Schinderhannes ,de plaatselijke schavuit of rovershoofdman , op het einde van de 18de eeuw werd gevangen genomen. Tijdens vele wandelingen op de Hunsrück ziet men infopanelen  omtrent zijn daden …De toren waarin hij  werd opgesloten …om er toch weer uit te ontsnappen…is één van de stadsgezichten van Simmern. Verder een mooi stadspaleis,  waarin behalve een interessante toeristische dienst ook een mooi museum gehuisvest is, enkele merkwaardige kerken met mooie grafstenen en niet te vergeten, Simmern is een gezellig winkelcentrum. Een relatief uitgebreid hoofdstuk op Wikipedia is aan dit stadje gewijd.

simmern

http://www.simmern.de

Morbach (25,4 km – 31 min)

Hoewel de bezienswaardigheden in deze stad zelf niet zo groot zijn  is het gebied rondom  Morbach wel rijk aan  initiatieven of toeristische initiatieven.

We denken hier aan

het moderne museum of archeologiepark  Belginum, waar je kan kennismaken met het rijke Keltisch-Romeinse verleden van de Hunsrück

morbach

het  “houtmuseum”, voor de liefhebbers, eventjes stilstaan met iets waar we dagelijks met geconfronteerd worden maar zelden de nodige aandacht aan besteden

Enkele burchtruïnes die het rijke middeleeuwse verleden oproepen, Baldenau en  Hunolstein

baldenau

en zoals overal op de Hunsrück wordt veel aandacht besteed aan het ervaren van de natuurpracht, zo kan je mooie wandelingen maken rondom het bos in Ortelsbruch

Kastellaun (27, 2 km – 32 min)

Alweer een typisch Hunsrücker stadje. De stilaan traditionele burchtruïne, een mooi ingeplante kerk en merkwaardige vakwerkhuizen maken Kastellaun tot een toeristisch centrum.  Probeer ook eens een historische evocatie mee te maken…

kastellaun

http://www.kastellaun.de

Zeker het uittesten waard, het “woudavonturenpad” voor oudere  en vooral voor  jonge avonturiers :

met een mooi klimparkoers, een blotevoetenpad en een traject waarin je het woud , na onder meer een hevige storm, kan ontdekken

Bundenbach (8,4 km – 12 min)

In de dorpskern  is  vrijwel niets te zien maar op het grondgebied van deze gemeente heb je op korte afstand van elkaar de leisteengroeve Herrenberg, de burcht Schmidtburg en de heropgebouwde Keltische nederzetting Altburg.

Deze drie toeristische trekpleisters bevinden zich op de bekroonde wandeling in het Hahnenbachdal.

De gemeente Bundenbach  geeft degelijke info over deze bezienswaardigheden .

bundenbauch3 bundenbauch

http://www.bundenbach.de

Bad Kreuznach (67,7 km – 52 min)

Een mooie stad aan beide zijden van de  Nahe, niet  ver van de Rijnvallei.

badkreuznach

http://www.bad-kreuznach.de/sv_bad_kreuznach/Tourismus,%20Kultur,%20Sport/

Trier, de oudste stad van Duitsland (74 km – 1u)

Trier trekt jaarlijks veel bezoekers en niet alleen vanwege de vele intact gebleven bouwwerken uit de Romeinse tijd maar ook om vele andere beschermde monumenten, vroeg christelijke heiligdommen en kunstschatten uit de klassieke oudheid. Vele monumenten staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.  Trier heeft  bovendien een uitgelezen aanbod aan winkels.

Kortom, Trier is zeker een daguitstap waard.

market-square-in-trier  foto 5 Porta Nigra  foto 6

www.trier.de

http://www.trier-info.de/nederlands/index

 

Rivieren

De Hunsrück  wordt begrensd door de Rijn in het oosten, de Moezel in het noorden, de Nahe in het zuiden en de Saar in het westen. Vooral de Moezel-  en de Rijnvalleien verdienen onze aandacht.

rivieren

 

Moezel

Wellicht zijn de meeste lezers van deze site ooit wel eens “aan de Moezel” geweest.

Meerdere websites geven een voorsmaakje van wat er te zien is:

http://www.moezeldal.nl

http://www.mosellandtouristik.de

http://www.mosel.de

Bezienswaardig en zeker niet ver van het verblijf zijn de dorpen of steden:

 

Bernkastel-Kues (33,8 km  39 min)

dorpen

http://www.bernkastel-kues.de/vg_bernkastel_kues/Start/index.html

Traben Trarbach  (28,4 km – 36 min)

trabentarbach

http://www.traben-trarbach.de

Cochem (50,7 km – 59 min)

cochem

Maar ook in kleine charmante wijndorpjes zoals Beilstein (39,4 km -46 min) of  Kröv (34,2 km – 42 min)  voelen we ons thuis.

kroy kroy2

Een absolute must bij een bezoek aan de moezelvallei is de befaamde  Burg Eltz (64,5 km – 1u15 min)

Rijn

De machtigste rivier van de streek is natuurlijk de Rijn, bekend om zijn “romantische Weinstraße”

rijn

De Middenrijnvallei werd door de UNESCO overigens erkend als werelderfgoed omwille van zijn

“Kultur- und Naturlandschaft, die sich so kein zweites Mal findet”

dorpen2

Met ook enkele uiterst charmante dorpen

bacharach

 

Bacharach (47,5 km – 47 min)

Oberwesel (54,7 kmm – 47 min)

gunderdehaus

met in de onmiddellijke omgeving het heel mooie uitzicht van aan het  Günderodehaus, waar de successerie Heimat ook opnames maakte.

Rüdesheim het druk bezochte stadje met zijn  bekendste straatje , de Drosselgasse, een steil omhoog lopend steegje, vol souvenirwinkels en terrassen  64,9 km  1u16  min (met veerboot)

ruedeheim

Een bezoek aan de Rijn kan natuurlijk niet zonder het aanschouwen van de wereldbekende mythische Loreley  64,9 km  1u21 min (met veerboot)                 

loreyley

Een mooi uitzichtpunt hiervoor  is te vinden in de gemeente Urbar,  Maria Ruh  ( 59,8 km  53 min)

Burchten

In weinig streken vind je zo veel burchten of burchtruïnen . Met een beetje verbeelding kan je de tijd  eeuwen  terugplaatsen.

In de Moezelvallei

Aan de Rijn

burgen

Op de Hunsrück

hunsruck4